Листата на ореха са дар Божи - през май и юни лечебната им мощ няма равна. Ето как да ги ползваме:

Хороскоп по планети
Typography
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Орехът е не само вкусен черупчест плод - ароматните му ядки са с доказани в медицината качества. Днес обаче ще обърнем внимание на една често пренебрегвана част на ореха - неговите листа.


Листата на ореха са богати на витамини, гликозиди, флуиди, катиноиди и дори етерични масла. За приготвянето на лекарствен серум се използват предимно листата и кората на незрелите плодове (околоплодника). РЕЦЕПТИ С ЛИСТА НА ОРЕХ


При атеросклероза: залейте 1 супена лъжица изсушени листа с кипяща вода (250 гр.), запарете за 1 час, прецедете. Пийте по 1/3 чаена чаша три пъти дневно преди ядене.

При възпаления на стомашно-чревния тракт: залейте 1 с.л. сушени листа с 0,5 литра вряща вода. Запарете и прецедете. В течение на целия ден пийте от отварата, като всеки път я подгрявате.

При ангини, възпаления на венците: 1 с.л. листа залейте с вряла вода. Запарете и прецедете. Вземайте по 1 с.л. 3 пъти на ден. Освен това с отварата изплаквайте гърлото и устната кухина, като задържате течността в устата поне за 1 минута.

При диабет: 1 с.л.листа залейте с 1 чаша (250 гр.) гореща вода, оставете да ври 15-20 минути. Охладете и прецедете сместа. Приемайте на малки глътки в течение на деня.

При кожни заболявания: 5 с.л. от листата залейте с 0,5 л вряща вода, оставете да ври 10–15 минути на бавен огън. Охладете и прецедете. Приемайте под формата на компреси и обтривания.

Добри резултати дават листата и околплодника в дерматологията: счукайте 80 гр.листа от орех, залейте ги с 300 гр.растително масло и оставете на тъмно 15-20 дни. Прецедете и с полученото орехово масло обтривайте кожата, след като е почистена добре.

Внимание: както при всички народни методи на лечение, преди да започнете дадена процедура, задължително се консултирайте с лекар или дерматолог за евентуални противопоказания във вашия случай!

Следете своят хороскоп всеки ден в Bg-Astrology.net
Четете десетки заинтригуващи материали всяка седмица!
Изпращайте своите предложения и статии за публикуване на zona_ok@mail.bg