Първи положителни проби на коронавирус у нас-извънреден брифинг в Министерски съвет -

Хороскоп по планети
Typography
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

"Четири от пробите, които изследвахме, дадоха съмнително положителни резултати. Оказа се, че две от пробите дават още един положителен резултат. Създава се ситуация, в която ние трябва да действаме като установени пациенти с коронавирус", обяви шефът на ВМА.

По линия на лабораторния контрол това не са достатъчно достоверни данни и продължаваме изследванията, както и установяването на контактни лица", коментира Мутафчийски.

По думите му изследваните, дали положителни проби, са в Плевен и Габрово.

Тодор Кантарджиев добави, че в Плевен заразеният е мъж, а в Габрово - жена.

"Двата теста се оказаха положителни с теста, който е с британско производство и отрицателно с теста, който е испанско производство. Ще се направят втори тестове на тези пациенти и за да не се губи време, да се вземат данни за контактните лица, за да видим дали има предаване на инфекцията", добави той.

"Надявам се утре сутринта в ранните часове да бъдем готови със заключението дали става дума за коронавирус и дали доказваме коронавируси при контактните с тях хора. Тези хора са от няколко дни в болницата и ще се изследват хората, които са били в контакт с тях. Доколкото ми е известно. състоянието и на двамата пациенти вече е добро, като преди това е било по-тежко", каза още Тодор Кантарджиев.

Доц. Ангел Кунчев заяви: "Тези хора не са пътували никъде, нямат контакти с хора от заразните страни и не отговарят на критериите. Имат два положителни резултата и един отрицателен. Контактите им са около 18-20 лица. В момента двете отделения са поставени под карантина. Издирили сме и контактите по домовете, взели сме и от тях проби. Дори и утре да получим негативни резултати за тези хора, мисля че това беше един тест за системата", уточни той.

"В ход са координирани действия между МВР, териториалните здравни иснпекции, кметовете на населени места и областните управители. Установяват се всички лица, които са контактували с пациентите. Мисля, че тези мерки са навременни и необходими, въпреки че все още не можем да кажем категорично, че става дума за коронавирус" обяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Ние следваме практиките, които са в най-развитите европейски страни. Следваме примерите на най-стриктните държави, които са в Европа", каза още проф. Мутафчийски.

"В Италия първите, които се заразиха, бяха медицинските лица. Благодарение на работата на щаба и на медиите, тези неща ги говорим отдавна. Тези пациенти са в инфекциозни отделения и смятаме, че колегите са били достатъчно внимателни да се защитят", добави той.

"Губи ни се нулевият пациент, защото тези пациенти не отговарят на профила, нямат връзка с рискови дестинации. Сега ще изясним с контактните им лица, които са около 20-23 човека, дали няма да излезе нещо", уточни шефът на ВМА.

"Няма нови особени инструкции към населението освен тези, които говорим отдавна, свързани с карантина и хигиена", категоричен е проф. Мутафчийски.

"Принципът е пациентите да се лекуват на място. Заразно болни не се разнасят из цялата страна. Ще имаме резултати за всички контактни лица най-рано утре в 10.00 часа. Всички контактни лица са изолирани", заяви той.

"Хората не трябва да се запасяват с храна, защото това няма да им помогне. Трябва да си мият ръцете поне 20 пъти на ден, да ползват дизефектант, да не се събират с други хора, да избягват обществени места, да не се возят в препълни средства в обществения транспорт", припомни проф. Мутафчийски.

По думите му мъжът е на 27 години, жената е на 75 години.

Следете своят хороскоп всеки ден в Bg-Astrology.net
Четете десетки заинтригуващи материали всяка седмица!
Изпращайте своите предложения и статии за публикуване на zona_ok@mail.bg