Определяне (пресмятане) на АСЦЕНДЕНТ
Въведете необходимите данни
Дата на раждане       
Час на раждане     
Рожденно място
 
ако липсва вашето населено място, изберете най-близкото
ако не знаете часът си на раждане, въведете 11,59

В повечето случаи, ни е доста трудно да си обясним своите постъпки, нашите маниери на поведение, а още повече ни е трудно с действията на околните. За да узнаем повече за някого, обикновено се интересуваме, кога е роден. Получавайки отговор, че е роден под един или друг знак на зодиака, забравяме че характера, а следователно и неговата съдба се определя от поне три показателя: положението на Слънцето в момента на раждане, положението на Луната определяща емоционалния план и положението на Асцендента.
Не е лесно да се обясни какво е Асцендент, с прости думи изключващи объркващите астрологични термини, но това не пречи да опитаме, нали. Това е част от хороскопа, определяща индивидуалността на личността. Та нали двама души, родени под един и същ слънчев знак, дори да съдържат характерните черти на зодията си, те са различни по характер, различни са в начина си на общуване с околните, в начина си на обличане, различават се със свои характерни жестове и изражения, по начина на реагиране в дадена ситуация, избор на своето място в обществото и още много други.
Всичко това изразява Асцендентът. С най-общи думи показва, как те възприемат околните.
Асцендентът е отражение на външността на човека, донякъде физическата привлекателност, например красотата на лицето ще бъде отражение на положението на аспекта му с Венера. Определящ е за размера и формата на тялото.
Определя как би реагирал индивида на стрес и шок, независимо от произхода му – емоционален или физически. Характеризира също така жизненият опит.
Асцендентът се нарича също така „изгряващ знак“, защото се намира на хоризонта в астрологичната карта по време на раждането на човек.
Изчислението става по сложен начин, за което трябва да се знае точният час на раждане. Но когато не се знае, съществуват астрологични методи на ректификация, които по различни характерни външни белези и важни моменти в живота могат да го определят.
Също така в определянето на асцендента се добавят и географските координати на мястото, където сме родени, а по точно географската дължината и ширината, които по математически формули се преобразуват във време – минути и секунди.
Когато една астрологична програма извършва пресмятането, тя го прави спрямо нулевият (Гринуички) меридиан, вземайки основното (зимно) часово време. Затова има разминавания, когато човек е роден през периода на лятното часово време. Тук дори най-използваната в България астрологична програма ZET греши.
В различните години, лятното часово време се прилага на различна дата за България, което още по-затруднява коректното изчисляване, особено ако асцендента ви е в гранична област.
В настоящият хороскоп тези проблеми са елиминирани, благодарение на програмистите от www.bg-astrology.net

Астрошепот